Hög tid för httpS – Säker webbplats

21 mar, 2019

Visas er hemsida som säker eller osäker?

Nu under våren 2019 kommer alla stora webbläsare (Chrome, FireFox, Opera etc.) att bli hårdare med att varna besökare som försöker besöka en hemsida som inte har HTTPS, dvs. ett giltigt SSL-certifikat.

Säker hemsida med SSL-certifikat –> https://www.webb-reklam.se

Osäker hemsida utan SSL-certifikat –> http://www.webb-reklam.se

SSL (https) ökar säkerheten på er webbplats!

SSL (Secure Sockets Layer) är den tekniska lösningen för att möjliggöra HTTPS.
Ett SSL-certifikat är en typ av elektronisk legitimation. På samma sätt som personer kan legitimera sig med ID-kort eller pass, så kan exempelvis en webbplats legitimera sig med ett SSL-certifikat. Läs mer på Wikipedia här.

För några år sedan användes HTTPS och SSL bara av banker och andra sidor som hanterade känslig information, idag är det standard för alla typer av hemsidor och webbshoppar.

Hur får man en säker webbplats?

Har man sen tidigare en hemsida, utan https, så behöver man installera ett SSL-certifikat. Det görs oftast i kontrollpanelen hos webbhotellet. Det finns gratisversioner som är riktigt bra och som oftast räcker.

Denna åtgärd kräver dock att man måste ändra alla sökvägar i databasen (interna länkar, bilder etc.), annars kommer sidan att visas som osäker ändå. Se bild nedan:

osäker anslutning

Detta löser jag givetvis åt dig och ser till så att allt är, och funkar, som det ska.

Kontakta mig för pris Installation av SSL, eller frågor om SSL här.

Ska du bygga en ny hemsida / webbshop?

Som ny kund får du alltid* SSL-certifikat inkluderat om du köper webbhotell via mig.
*) Kör du eget webbhotell är det inget jag kan garantera, då alla webbhotell idag tyvärr inte erbjuder SSL.

Varför behöver man ”säker hemsida”?

HTTPS används för att verifiera att en hemsida faktiskt är den hemsidan som besökaren avser att besöka. Förutom det så krypteras all trafik till och från hemsidan. Det är speciellt viktigt om du har en sida med inloggning – Alla webbplatser byggda med WordPress har det!

När data skickas över nätet okrypterat kan i princip vem som helst ”lyssna” på trafiken och på så sätt snappa upp data (lösenord etc.) som skickas.

Använder du WordPress så är det ett problem eftersom tredje part (dom som har kunskap att lyssna på trafik) kan läsa data som skickas. HTTPS krypterar ALL trafik mellan klient och server vilket gör att data som skickas blir extremt svår att avläsa.

Läs mer på Wikipedia…

Google och https?

Google har sagt att dom kommer ranka hemsidor med HTTPS högre i sina sökresultat, så visas er webbplats (hemsida / webbshop) som osäker (http) riskerar ni dessutom att halka ner i ranking hos Google. Läs mer om det här.

Kontakta mig för pris Installation av SSL här.